19-06-08

DE MARS VAN DE MAMA'S

BLOG Friends 

 

 

 

Op 22 juni organiseren de mama's van Anderlecht een mars doorheen het geteisterde hart van mijn gemeente. Ze zijn de broeierige sfeer, de rellen beu. Ze willen weer met een gerust hart hun boodschappen kunnen doen, hun kinderen zonder schrik de metro laten nemen en zonder bijgedachten door het park lopen. Op steeds meer deuren en ramen verschijnen schamele A4-tjes om mama's op te roepen zondag op straat te komen voor rust en vrede in onze gemeente. Het is een spontaan initiatief, gelanceerd met weinig middelen en veel goodwill. Steeds meer mama's geloven erin, hangen op hun beurt een A4-tje uit. Het zijn even zoveel witte vredesvlaggetjes in een veelkleurige buurt.

Mijn gemeente is één grote smeltkroes van culturen en nationaliteiten. Volgens de statistieken van de dienst vreemdelingenzaken heeft 26% van de Anderelchtse bevolking een buitenlandse nationaliteit en zijn mijn buren afkomstig uit meer dan 150 verschillende landen wereldwijd. Marokko staat op kop (5998 inwoners van Anderlecht) gevolgd door Italië (3541), Spanje (2213), Frankrijk (1797) en Portugal (1661). Maar ook Nepal, Peru, Haïti, Togo, Iran, Syrië... zijn hier vertegenwoordigd. Wie door de Anderlechtse straten loopt maakt een wereldreis!

Na de rellen van afgelopen weken was het even slikken voor de verschillende gemeenschappen. Samenleven was ineens moeilijk, iedereen was op zijn hoede, argwaan vierde hoogtij. Vlaams Blok zogde meteen voor folders in alle brievenbussen om de xenofobie nog een beetje aan te wakkeren. Ik hoop dat mijn medeburgers niet in de val lopen. Dat ze eerder gaan voor het wat naieve initiatief van enkele mama's die met witte papiertjes het tij proberen te keren.

Witte papieren bootjes op de woelige rivier van het gemeenschapsleven...

13:13 Gepost door Paule in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dailies |  Facebook |

Commentaren

Fundamentalisme is onverenigbaar met de beginselen van de liberale democratie.
Daarom is politiek belangrijk.
als politiek verstek laat gaan is alles geoorloofd.
Daarom zijn de A4-tjes belangrijk.

Gepost door: wim | 20-06-08

De commentaren zijn gesloten.