20-06-08

DANS MET MIJ

BLOG bij3 

 

 

 

De tuinhaag gonst van de bijen. Ze zijn dol op de rode besjes die zij draagt. Ik bekijk hun donzige streepjes, vraag me af waar ze na hun bezoek naar toe trekken. Misschien wel naar de bijenkorf van een kennis, niet ver hier vandaan.

Ik las onlangs dat bijen elkaar vertellen waar een nieuwe nectarbron te vinden is aan de hand van een dansje. Een rondedans betekent dat de nectar dichtbij is. Voor een ver afgelegen bron gebruiken ze de waggeldans. De hoek die hun lichaam maakt geeft de richting aan; de duur en de snelheid bepalen de afstand. Karl von Frisch kreeg voor die ontdekking in 1940 de Nobelprijs.

Maar blijkbaar zag hij toch iets over het hoofd. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat (Europese en Aziatische) bijen die nooit met elkaar communiceerden er toch in slagen elkaars danstaal correct te interpreteren en dat ondanks het feit dat alle parameters (duur, snelheid, hoek) fundamenteel verschillen.

Ik vind dit fantastisch nieuws omdat het in één klap een heel ander licht gooit op een "wetenschappelijk feit". Ineens vervagen grenzen, veranderen perspectieven, stort het kaartenhuisje van onze rationele kennis in en moeten we terug naar af. Heerlijk!  

Welke Oosterse wijsgeer beweerde dat het begin van alle kennis is in te zien dat je niets weet?

 

15:08 Gepost door Paule in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: dailies |  Facebook |

Commentaren

knappe foto......van een Hommel op een Speerdistel. En Hommels zijn natuurlijk geen bijen, doen geen communicatiedansjes, wonen niet bij de imker,.... ;-))

Gepost door: bertpix | 20-06-08

Dat hommeltje voelt zich goed in zijn vel op die bloem. Mooie kleur

Gepost door: jokdev | 20-06-08

De commentaren zijn gesloten.