08-12-08

KERKJE IN DE KEMPEN

Kerk 

 

 

 

 

 

 

Een weekend in de winter. Ik trek naar een kerkje in de Kempen. Daar wordt een mis opgedragen aan de ouders en broer die ik mis. Terwijl de pastoor ondoorgrondelijk praat over valleien die gedempt en bergen die afgevlakt dienen te worden, dwalen mijn gedachten af naar mijn kindertijd.

Mijn eerste helden waren niet batman of Mega Mindy, maar Johannes Berchmans en Godelieve van Gistel. Johannes, omdat hij zijn melktandjes met een steen uit zijn mond sloeg om sneller ter communie te mogen gaan. Z’n ouders hadden hem immers gezegd dat dat pas kon wanneer hij “groot” zou zijn, met andere woorden wanneer hij geen melktanden meer zou hebben. Ik was ook erg onder de indruk van Godelieve. Gemarteld, gewurgd en in een regenput gedumpt door haar eigen man, zag zij er geen graten in om het dochtertje dat de slechterik bij een andere vrouw kreeg te genezen.

Met mijn mond vol melktandjes droomde ik ervan ooit zelf een heilige te worden. Maar dat je daarvoor een hoge prijs moest betalen was me van meet af aan duidelijk. Ik heb dan uiteindelijk maar beslist om een zondaar te blijven. Erger, op mijn 15e maakte ik afspraakjes met een vriendje in de plaats van naar de mis te gaan. Sindsdien is het bergaf blijven gaan met mijn ambitie om heilige te worden.  Het staat nu wel vast: good girls go to heaven, bad girls go everywhere!   

 

16:44 Gepost door Paule in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dailies |  Facebook |

Commentaren

Ik ga ook overal.....
Ik denk zelfs dat de hemel een saaie plek is.
Dat boek heb ik trouwens ook.

Gepost door: Martine | 08-12-08

De commentaren zijn gesloten.