06-04-09

PALMENZONDAG

Palmenzondag 2

 Palmenzondag 1

 Palmenzondag 3

 Palmenzondag 5

 

De eerste zondag van elke maand heb ik afspraak met mijn zusjes en broer. Dan wordt er in ons geboortedorp een mis opgedragen aan mijn vader, moeder en broer. De mis is geen verplichting. Als iemand liever een ommetje doet kan dat gerust. Maar ik denk er niet aan om dat te doen. Ik houd van deze kerk, haar sfeer, het gezang van het mannenkoor. Ik vind een stukje van mezelf terug wanneer ik in de bank schuif en me mee laat drijven op herinneringen. Het is een beetje thuiskomen en de tijd nemen om nog eens even bij te babbelen met moeke, va en Jan.

Deze keer is het palmenzondag. De mooi versierde kerk stroomt vol. Behalve de traditionele grijze hoofden, zijn er nu ook een aantal jongeren: de scouts van Brussel (!). Na de wijding van de palmtakjes worden ze uitgedeeld door twee priesters. Ik ben blij met dat palmtakje, het eerste in lange jaren. Ik weet meteen waar het straks terecht zal komen. Bij moeke’s porseleinen lievevrouwke in mijn bureau. Het zal mij een jaar lang beschermen, zeker weten.

Na de mis wandel ik met mijn zusjes over het kerkhof. Viooltjes krijgen water, modderspatten worden van marmer gevaagd. We groeten ze een voor een: va, moeke, Jan. De ooms en tantes, buren en kennissen liggen om hen heen. Ik ken steeds meer mensen op dit kerkhof. Steeds meer namen uit mijn jeugd die ineens weer tot leven komen. Hoe ironisch dat dit moet gebeuren op een kerkhof.

In de schaduw van het kasteel, langs de Nete eten we daarna een hapje. De zon schijnt, we zijn blij met elkaar, met deze mooie dag...

14:19 Gepost door Paule in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dailies, family affairs |  Facebook |

Commentaren

;-) Mooi vestje heeft je zus aan maar wat is het nou, pied de poule of pied de coq stof?

Gepost door: Wim | 06-04-09

De commentaren zijn gesloten.