17-12-09

AMBER

Amber

 Deze zomer werd ik verliefd op amber. Ik ontdekte het in Skagen, het noordelijkste puntje van Jutland, waar de Noordzee en de Baltische zee tegen elkaar opbotsen. Ik liep door regen en wind, langs eindeloze stranden verloren onder jachtige wolkenhemels en leerde het verhaal van amber, eigenlijk barnsteen in het Nederlands, maar het woord “amber” vind ik veel te mooi om het te bewaren voor een stof uit de darmen van potvissen. Geef mij maar het Engelse amber, het Franse ambre voor die wondermooie halfedelsteen die eigenlijk hars afkomstig van oerdennen is. Diep onder de Oostzee liggen oerbossen die nog steeds hars afscheiden, dat soms aanspoelt op bepaalde Deense stranden. Tijdens mijn vakantie en daarna ontdek ik amber in alle vormen en kleuren, vermaakt tot juwelen en siervoorwerpen. Ze zijn honinggeel, oranje, roomkleurig, roodachtig, groenachtig zelfs zwart… Maar geen een van hen gaat met mij naar huis.

Tot ik maanden later nietsvermoedend over de kerstmarkt loop. En daar is hij plots. Mijn druppel van amber, mijn traan gemonteerd in een zilveren art nouveau design. Hij fluistert meteen: Ik ben amber. Ik ben van jou. Zonder veel omhaal schuift mijn lief even later die traan in mijn hand. Wachten tot het kerstfeest om ervan te genieten hoeft niet. Er is geen plaats meer onder de kerstboom, glimlacht hij. Voor mijn lief is tijd niet belangrijk, net zoals mijn druppel miljoenen jaren overschrijdt alsof het niets is. En ik die nooit juwelen draag op een gewone dag weet dat deze druppel mij van nu af aan overal zal vergezellen. Ik draag hem op mijn hart. Vlakbij de plek waarin mijn lief al lange jaren woont.

 

11:43 Gepost door Paule in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: dailies |  Facebook |

Commentaren

een juweeltje om te koesteren...

heerlijke tekst !

Gepost door: willy | 17-12-09

Leuke bijpassende tekst met het verhaal hoe je er aan komt. Mooi hoor!

Groet,

Eric

Gepost door: Eric | 17-12-09

Prachtig juweel!

Gepost door: Joke | 17-12-09

Het is echt mooi geschreven, en ook wel een leuke kleur!

Bedankt trouwens voor je compliment in verband met mijn blog. We werken hard om steeds het nieuwste nieuws te zoeken én kranten voor te zijn ;) Maar ik denk dat elke blogger wel hard werkt aan zijn blog op eigen manier.

Trouwens als je wil mag je nog steeds kerstactiviteiten doorsturen via mijn blog, maar het is geen verplichting...

Groetjes en nog een fijne avond

Gepost door: Ourlipsaresealed | 17-12-09

Knap juweel en de tekst mag er zeker ook zijn

Gepost door: Etje | 18-12-09

Joh das me echt een fraaie,wow

Gepost door: Danique | 18-12-09

Een mooi kado, maar een mooiere merci bestaat er niet.

Gepost door: wim | 18-12-09

grappig, hoe dikwijls ik hier een stukje van mezelf tegenkom!
een paar jaar geleden,kreeg ik van mijn "lief" een hartje in amber,ik was het eigenlijk al een beetje vergeten tot nu.het was in een piepklein winkeltje in het franse dorpje talmont,langsheen de gironde.jammergenoeg is de zetting losgekomen,en ligt het al een tijdje in een porseleinen doosje die ik nog van mama heb gekregen.maar mischien laat ik het nu wel herstellen.
lieve grtjs....
o,ja,ik heb mij gisterenavond vreselijk geergerd aan het taalgebruik van ene g.lamoot.hij haalt het niveau,van de slimste mens naar beneden,mijn kinderen werden gestraft voor dat soort taalgebruik!foei....

Gepost door: guusje | 18-12-09

De commentaren zijn gesloten.