15-09-10

BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS

(VESPATRIP - DAG 2)

dag1-a.jpg

Wakker worden, boordevol verwachting als een klein kind op sinterklaasdag. Wat heeft de dag voor mij in petto? Koffie met verse broodjes en een grote Michelinkaart uitgespreid op tafel. We plannen de route voor vandaag. Een lusvormige rit van zowat 200km moet ons de verborgen kantjes van de Westhoek tonen, zowel langs de Belgische als de Franse kant van de grens. Wespje heeft er zin in, we rijden al vroeg in de ochtend naar de Moeren, land van water, akkers, weiden en molens. Schapen, koeien, paarden, ezels... kijken even op wanneer we langs de landelijke baantjes zoeven. In de verte blinken kerktorens, waar wegen elkaar kruisen staan oude kapelletjes.

Meeuwen doen zich te goed aan de oogst. Boeren rijden af en aan met grote landbouwmachines. We maken deel uit van dit bedrijvige, geurige, rustige leven waarin regen, wind en zon de wet dicteren. Wat een verademing!

Moeren.jpgWe steken de Franse grens over, waar we plots in Les Moëres zijn, ook al hebben ok hier nog veel dorpjes Vlaamse namen en vind je er straten die "Rue du petit hazewindeke" heten. Op dorpspleintjes hangen Vlaamse leeuwen boven cafeetjes die trots Le Lion de Flandres heten. Het is wat verwarrend, waar ben ik nu? Maar het lokale marktje waar veel kazen, terrines en "saucissons" verkocht worden bewijst dat ik wel degelijk in het land van melk en honing ben.

Langs kanalen en rivieren voorzien van de nodige reigers, eenden en zwanen bereiken we Bergues, het stadje waar indertijd "Bienvenue chez les Ch'tis" gedraaid werd. Het is een prachtig, historisch stadje met een gemoedelijke sfeer - blijkbaar een favoriete bestemming van fietsers.

 

Bergues.jpgWanneer we even parkeren op het pleintje, zijn er meteen een paar bewonderaars... van de Vespa of de BMW? Of is het eerder de onorthodoxe combinatie die de aandacht trekt? Onze wheels scoren in elk geval veel bijval.

We maken een ommetje, rijden daarna door, richting Cassel en Saint-Omer. Maar in Esquelbecq is het centrum afgesloten. Een marktje? Een kermis? Een feest?

We parkeren even buiten het dorp en gaan kijken wat er aan de hand is.

 

 

ch''ti.jpg

ch'ti1.jpg

Rond het plein voor de prachtige kerk ontdek ik zowaar "Epicerie culturelle" waar je voor een prikje tweedehandsboeken, oude postkaarten en leuke posters kunt kopen.

 

 

chti6.jpg In het cultureel centrum zijn lokale kunstenaars naarstig aan het schilderen en tekenen.

Ik loop voorbij een cafeetje waar père Etienne me met open armen verwelkomt en uitnodigt voor een gebed: "Père Etienne de l'Abaye St. Bernardus vous invite à prier avec lui afin d'obtenir notre plein quotidien."

En wie wil weten wat het moto is van de brave pater: "Vidons les verres pleins, plaignons les verres vides."

Er blijft mij niets anders over dan een werk van barmhartigheid te doen: de dorstigen laven.

chti5.jpgEen glaasje later loop ik Madame Bintje tegen het lijf. Het is vandaag immers het "patatefeest" - in het Vlaams alstublieft, ook al spreekt iedereen hier Frans. Samen met Jan Patat loopt ze door de straten, gevolgd door een hoop verklede aardappelen.

We lachen, wandelen, feesten even mee.

Daarna trekken we vrolijk naar onze wheels voor nog meer fun.

 

 

 

chti7.jpgVroem, vroem, weg zijn wij. Ik zing Elvis wanneer we de dorpjes aan elkaar rijgen en met een grote omweg terug naar De Panne rijden.

"Are you lonesome tonight, do you miss me tonight..." heerlijk deinende muziek die precies past bij de slingerende banen die ons langoureus dansend terug brengen naar huis...

15:36 Gepost door Paule in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Een uitstap om nooit meer te vergeten denk ik

Gepost door: Etje | 16-09-10

dat moet wel erg leuk zijn zo rondtoeren op de vespa, de wijde wereld door

Gepost door: fotorantje | 16-09-10

He dat is leuk geschreven, de 'joie de vivre' straalt er zo uit ! Wel n tof gezelschapje jullie 'wheels'... Heel fijn om op deze manier n streek te verkennen (tenminste als t weer meezit) en benieuwd naar jullie verdere avonturen lol. En die laatste foto is trouwens superr !
Groetje,
AmaZony

Gepost door: AmaZony | 27-09-10

De commentaren zijn gesloten.